Het thema Verbinding met onze jeugd van Samen voor de Gezondste Regio 2025 is vanaf vandaag een maatschappelijk project rijker. Het project de Gezonde School vindt een goede aansluiting bij de uitdaging om een gezonde en vitale leefstijl onder lokale jongeren te behouden én bevorderen.

De Gezonde School
Meer bewegen en gezond eten. Dat is het doel van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), een onderdeel van Venray Beweegt. Op verschillende plekken in de gemeente Venray ontstaan hiervoor leuke initiatieven, zo ook bij de basisscholen. Vanmiddag ondertekenden wethouder Anne Thielen en Frédy Frederiks, manager van Rabobank Horst Venray de samenwerkingsovereenkomst ‘de Gezonde School’. 

Een Gezonde School is een school die structureel aandacht besteedt aan gezondheid aan de hand van vier Gezonde School-pijlers: gezondheidseducatie, fysieke en sociale omgeving, signaleren en beleid. De Gezonde School-aanpak helpt scholen hierbij te werken aan gezondheid en een gezonde leefstijl van leerlingen. “Jong geleerd, is oud gedaan,” zo zegt kartrekker van dit project Puck Rijs, werkzaam bij Venray Beweegt.

Het speerpunt van dit project is dat er meer Gezonde Scholen komen in de gemeente Venray en uiteindelijk ook in de gemeente Horst aan de Maas. Het behalen van de Gezonde Schoolcertificaten van de GGD zal ervoor zorgen dat kinderen structureel een langdurig gezonde leefstijl wordt aangeleerd.

Het certificaat Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. Na het behalen van een certificaat mag de school zich gedurende drie jaar een Gezonde School noemen.

De ambitie
De ambitie is dat binnen 3 jaar alle 18 basisscholen in de gemeente Venray een certificaat Gezonde School hebben behaald. Een hierop volgende doelstelling is dat in 2025 ook alle scholen in de gemeente Horst aan de Maas een Gezonde School zijn.

Rabobank Horst Venray draagt financieel bij aan dit project en stelt o.a. lesprogramma’s met smaakleskisten voor de basisscholen beschikbaar.