Momentjes vaan Geluk

Langer zelfstandig wonen
SvdGR > Projecten > Momentjes vaan Geluk

PROJECT: Momentjes vaan geluk

Uitdaging: Hoe kunnen we aandacht vragen voor het bestaan van eenzaamheid onder ouderen en dit gevoel van eenzaamheid onder ouderen verkleinen?

Ambitie: Wij willen eenzaamheid onder ouderen in Horst aan de Maas verminderen en ze helpen om weer een maatje, een vriend(in) of een partner te vinden.

Over het project

Het doel van Momentjes vaan Geluk is om eenzaamheid onder ouderen in Horst aan de Maas te verkleinen. De aanleiding hiervoor is Bleumkes vaan Geluk, een belangeloos initiatief dat sinds 2019 een bezoekje en bloemen brengt aan ouderen in onze gemeente.

1,5 jaar geleden richtte Miranda Bleumkes vaan Geluk op. Een belangeloos initiatief dat alleenstaande/eenzame ouderen in Horst aan de Maas verrast met een bezoekje en een bloemetje. Het doel van Bleumkes vaan Geluk is het vragen van aandacht voor het bestaan van eenzaamheid onder de ouderen in de gemeente Horst aan de Maas. In oktober 2019 kreeg Miranda hulp van Stephanie en sindsdien wordt Bleumkes vaan Geluk gedragen door twee betrokken vrijwilligers. “Het is een ontzettend dankbaar gevoel om de ouderen te mogen bezoeken en ze te verblijden met een bos bloemen maar iedere keer als we de deur achter ons dicht trekken en een oudere weer alleen achter laten, voelt het alsof we halverwege een verhaal weglopen.”

Het overgrote deel van de ouderen die worden bezocht vanuit Bleumkes vaan Geluk heeft een verlies geleden. De meeste alleenstaande/eenzame ouderen hebben inmiddels afscheid moeten nemen van een partner (en/of een ander familielid zoals een kind). En naast dit vreselijke verlies, is er ook nog vaak sprake van een verlies in mobiliteit en zintuiglijke functies.

Deze verliezen zorgen bij velen voor een beperking in de bewegingsvrijheid; een beperking waardoor hun wereld steeds kleiner wordt. Het eigen huis wordt de veilige haven en thuis vind je de mooiste herinneringen aan vroeger. Maar thuis is vaak niemand meer waar je een praatje mee kunt maken, waar je een kopje koffie mee drinkt of samen een hapje eet. Thuis is niemand die naar je zorgen luistert of je verdriet deelt. Er ontstaat een groot gemis.

Miranda en Stephanie weten inmiddels dat je eenzaamheid onder ouderen niet oplost met een enkel bezoekje en een bloemetje. Ook zijn de ouderen vaak niet meer op zoek naar grote groepen mensen, grootschalige activiteiten en een drukke omgeving maar juist naar een mens, een luisterend oor, iemand die hun zorgen en ervaringen deelt. “Vanuit onze ervaringen met Bleumkes vaan Geluk zijn wij daarom op zoek gegaan naar een andere, een nieuwe manier om de ouderen in onze gemeente met elkaar te verbinden en deze hebben we gevonden in Momentjes vaan Geluk.”

Momentjes vaan Geluk is een contactbureau voor ouderen (70+)
Een contactbureau in de breedste zin van het woord. Niet alleen voor het vinden van een partner maar ook voor het vinden van een lieve vriend of vriendin, een maatje. Iemand om mee koffie te drinken, mee te wandelen, samen te praten of lief en leed te delen. Wij gaan op zoek naar die ene persoon die u zoekt en die begrijpt wat u voelt en bedoelt.

Wij gaan op zoek naar twee mensen die alle gewenste momenten samen met elkaar willen delen en hierin hun momentjes van geluk weer mogen vinden.

Volg Momentjes vaan Geluk op Facebook voor meer informatie

 

In gesprek met…

Nienke Wijnhoven
(Ambassadrice Momentjes vaan Geluk)

Rob gaat vandaag digitaal in gesprek met… Nienke Wijnhoven. Nienke is ambassadrice van het project Momentjes vaan Geluk. Een initiatief dat zich ermee bezig houdt om eenzame ouderen met elkaar in contact te brengen. Hoe is dit project ontstaan en hoe gaat het precies in werking? Rob bespreekt het met Nienke.

Samen voor de Gezondste Regio 2025

Noord-Limburg als ideale plek om te wonen, werken en recreëren. Samen voor de Gezondste Regio 2025 zet een stip aan de horizon om hier samen aan te werken.