De gezonde school

Verbinding met onze jeugd
SvdGR > Projecten > De Gezonde School

PROJECT: De gezonde school

Uitdaging: Hoe kunnen we kinderen in de leeftijd van 0 tot 14 jaar in onze regio gezondere leefgewoontes aanleren, zodat zij langdurig een gezonde en vitale leefstijl eropna houden?

Ambitie: Binnen 3 jaar behalen alle basisscholen in de gemeente Venray het Gezonde Schoolvignet. In 2025 zijn ook alle basisscholen in de gemeente Horst aan de Maas een Gezonde School.

Over het project

Jongeren Op Gezond Gewicht is een landelijke beweging dat gezond opgroeien voor kinderen makkelijker maakt. Jongeren Op Gezond Gewicht houdt zich bezig met het preventief aanleren van gezonde gewoontes bij kinderen van 0 tot 14 jaar, met name op basisscholen. Er zijn dan ook verschillende leuke initiatieven, waaronder het project de Gezonde School.

Een Gezonde School is een school die structureel aandacht besteedt aan gezondheid aan de hand van vier Gezonde School-pijlers: gezondheidseducatie, fysieke en sociale omgeving, signaleren en beleid. De Gezonde School-aanpak helpt scholen te werken aan gezondheid en een gezonde leefstijl van leerlingen.  

Het Gezonde Schoolvignet is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. Elke school die aan de slag wil met dit certificaat krijgt daarvoor 15 uur ondersteuning. Deze ondersteuning wordt geboden door een Gezonde School expert. De scholen die aan de slag gaan met het thema voeding ontvangen vanuit Rabobank een lesprogramma met smaakleskisten. Alle scholen starten met een kick-off en sluiten af met een gezond feestje.

Na het behalen van een certificaat mag de school zich gedurende drie jaar een Gezonde School noemen. De ambitie is dat binnen 3 jaar alle 18 basisscholen in de gemeente Venray een certificaat Gezonde School hebben behaald. Een hierop volgende doelstelling is dat in 2025 ook alle basisscholen in de gemeente Horst aan de Maas een Gezonde School zijn. 

 

#26 In geprek met… 

Puck Rijs (JOGG-Regisseur Gemeente Venray)

Rob gaat digitaal in gesprek met… Puck Rijs. Puck is JOGG regisseur bij de gemeente Venray. In deze rol is Puck betrokken bij een aantal projecten waaronder “Gezonde School” en “Touch & Play”. Rob bespreekt samen met Puck waarom deze projecten zo belangrijk zijn voor de jeugd en waarom alle basisscholen zich zouden moeten aansluiten bij dit initiatief.

Samen voor de Gezondste Regio 2025

Noord-Limburg als ideale plek om te wonen, werken en recreëren. Samen voor de Gezondste Regio 2025 zet een stip aan de horizon om hier samen aan te werken.