Dorpentour Wei

Langer zelfstandig wonen
SvdGR > Projecten > Dorpentour Wei

PROJECT: DORPENTOUR WEI

Uitdaging: Hoe kunnen we de gemeenschap beter voorbereiden op de impact van dementie.

Ambitie: Door het vertonen van de film Wei willen we het gesprek openen over dementie en mantelzorg.

Over het project

De aangrijpende documentaire ‘Wei’, waarin filmmaker Ruud Lenssen het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders heeft vastgelegd, gaat op dorpentour door de regio. Na de filmvertoning kunnen bezoekers het gesprek aan gaan met de regisseur en enkele experts op het gebied van dementie en mantelzorg.

De film Wei
De film toont de impact van dementie op een gezin. In zijn eentje filmde Ruud Lenssen (33) zijn ouders gedurende de laatste twee jaar dat zijn vader nog thuis kon wonen. Zijn werkwijze levert een zeer intieme film op waarmee Lenssen de worsteling rondom dementie en mantelzorg bespreekbaar wil maken: “De angst, de onzekerheid, de schaamte, de frustratie, het zit allemaal in de film. Om het vaak stille lijden van mantelzorgers zichtbaar te maken wilde ik die pijn zo eerlijk mogelijk weergeven. Ons zorgstelsel zit zo in elkaar dat er een enorme druk ligt bij mantelzorgers. In de film zie je wat dit voor een gezin betekent.”

Met de dorpentour willen de initiatiefnemers de bewustwording rondom dementie en mantelzorg vergroten en taboes doorbreken. Want naar schatting zijn er over 20 jaar ongeveer dubbel zoveel mensen met dementie in onze regio en daar moeten we ons als samenleving op voorbereiden. De vertoningen tijdens de dorpentour worden zo toegankelijk mogelijk gemaakt, daarom zijn deze gratis toegankelijk. Het totale programma inclusief nagesprek duurt c.a. 2 uur. Bekijk www.ruudlenssen.nl/dorpentour voor meer informatie over de film en de dorpentour.

In gesprek met…

Ruud Lenssen

Rob gaat In gesprek met… Ruud Lenssen. Documentairemaker Ruud maakte de film ‘Wei’ over zijn dementerende vader en zijn moeder die de mantelzorg op zich nam. Deze docu zal tijdens het nieuwe project Dorpentour vertoond worden in verschillende dorpen in Horst en Venray. Ruud hoopt hiermee op een laagdrempelige manier dementie bespreekbaar te maken.

Samen voor de Gezondste Regio 2025

Noord-Limburg als ideale plek om te wonen, werken en recreëren. Samen voor de Gezondste Regio 2025 zet een stip aan de horizon om hier samen aan te werken.